Herken je de volgende situaties?

In mijn vorige blog schreef ik over de Villa Wijs methode en wat hoogsensitieve kinderen en volwassen voelen.
Daar ga ik in dit blog verder op in.


                                                            Misschien herken je wel 1 van deze situaties?


Je kind kan ontzettend kieskeurig zijn met eten door de gevoeligheid voor geur, smaak en structuur. Hetzelfde eten kan de volgende keer ineens heel vies of juist heel lekker zijn. Als ouder ben je geneigd te zeggen “maar vorige keer vond je het zo lekker” misschien moet je kind zelfs door eten omdat jij van mening bent dat hij of zij het echt wel lust.

                                                        En wat denk je van al die (diepzinnige) vragen die ze kunnen stellen?

De scherpe waarneming en oog voor detail past vaak ook niet bij de leeftijd, het zijn echte wijsneuzen. Een film kijken waar onrecht in voor komt kunnen onze kindjes maanden later nog over praten, misschien willen ze de film zelfs nooit meer zien of slapen ze maanden slecht.
Sommige zijn net een kameleon, doordat ze spanningen van anderen goed aanvoelen passen ze zich makkelijk aan de verwachtingen van anderen aan. Zo kan een kind heel grappig en druk doen terwijl het misschien liever een boekje zou lezen.


Prikkels

We hebben allemaal een filter in ons hoofd, die zorgt dat prikkels buiten de deur blijven. Die filter gaat constant op en neer en wisselt per moment of hij hoger of lager ingesteld wordt. Dat regelt je lichaam helemaal zelf.
Bij hoogsensitieve kinderen of hele gevoelige kinderen staat deze filter bijna altijd te laag ingesteld. Met alle informatie die binnenkomt gaat het kind aan de slag. Lesstof wordt vaak ook diepgaander verwerkt. En hierdoor maken ze de opdracht dus lastiger voor zichzelf dan het is of de antwoorden ingewikkelder dan nodig.


Een hoogsensitief kind op school

Je kunt je voorstellen dat als je niet goed beschermd bent en alle gevoelens van anderen zo bij je binnenkomen, je heel moe kunt worden. Het kan ook verwarrend zijn want is het nu van jou of van iemand anders wat je voelt?
Een hoogsensitief kind zal ook elk geluidje in de klas horen en willen zien, het kind is dus ook snel afgeleid. Doordat ze ontzettend zorgzaam voor anderen zijn zal je kind eerder een ander helpen en vergeet zijn eigen taak of tijdens een taak komt er iets anders in hem op en gaat met die gedachte verder aan de slag.
Het kan dus een behoorlijke chaos in zo’n hoofdje worden. Dan vraag jij uit school of hij zijn jas gewoon even op kan hangen en dan loopt de emmer over en volgt er bijvoorbeeld een driftbui.
Iets heel kleins kan dus een trigger zijn om de emmer over te laten lopen.


De oplossing
Elk kind en elke situatie is anders. Er bestaat geen kant en klare oplossing.
Allereest vind ik het allerbelangrijkste dat elk kind en elke ouder weet hoe energie werkt, alles is energie wij ook, hoe je de hele dag verbindingen maakt met elkaar en hoe je je kunt beschermen. Dat is zo ontzettend belangrijk en win je al zoveel mee.
Acceptatie vind ik ook altijd heel belangrijk. Probeer jezelf of je kind niet te veranderen want dan word je als een kameleon en zul je nooit volledig jezelf zijn, leer er mee omgaan. Dingen als “overdrijf niet zo, het valt best mee,” doen je kind geen goed.
Wees geduldig en creatief. Als je weet dat aankleden in de ochtend veel tijd kost zorg dan dat je kind genoeg tijd krijgt, werk bijv. met een kleurenklok als hij of zij nog geen klok kan kijken, leg samen de avond van tevoren twee setjes kleding klaar en wees creatief in kopen. Koop geen vestjes met 10 knoopjes want dan duurt het zeker lang.

Als je bij me langs komt, kunnen we specifiek naar jou of jullie situatie kijken en daar een oplossing voor creëren.
Klik hier om het aanbod te bekijken                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            de Piekerfabriek