13-06-2019


Gedragsproblemen

Tegenwoordig lijkt elk kind wel "iets" te hebben. De maatschappij legt de lat steeds hoger en onze nieuwetijdskinderen zijn daar niet voor gemaakt. Wij als ouders proberen van alles maar als de trucendoos leeg is lopen we vast. Op school gaat het ook al niet veel beter daar weten ze het ook niet, ze hebben weinig tijd om jouw kind extra aandacht te geven en een veelvoorkomend woord is dan ook "concentratieprobleem". We gaan naar de huisarts of consultatiebureau en worden doorverwezen naar een kinderarts of onderzoekscentrum. Daar volgen wat testen en er rolt wat uit. Je kind krijgt therapie, een extra begeleidingspakketje op school of medicijnen.
Zo gaat het in grote lijnen toch?


Wil jij ook hulp zonder diagnose?


Wat als ik je nou zeg dat er ook een andere weg is om te gaan? Een weg zonder dat er een stempel gedrukt word die de rest van je kind z'n leventje mee gaat. Een weg die ook nog eens minder tijd kost.

Hebben ze meer of minder prikkels nodig? En op welk zintuig heeft het betrekking? In de ene situatie heeft een kind misschien last van het geluid (horen) en in de andere situatie misschien van de labeltjes in de kleding (voelen) en weer een andere keer heeft het kind moeite met de structuur van het eten (proeven). En wat als je kind ontzettend onhandig is (lichaamsgevoel)
Je begrijpt dat je in al deze situaties niet dezelfde hulp kunt bieden.
Stel dat jouw kind gedurende de dag tegen heel veel van dit soort problemen aanloopt, dan is het ook niet gek dat hij/zij na school ontploft. Alles komt er uit en jij hebt het gedaan in zijn/haar ogen. Dat is natuurlijk niet echt zo maar jij bent veilig en vertrouwt dus word de emmer leeg gekieperd over jou.
Maar halverwege de schooldag kan de leerkracht dit ook al opmerken; concentratieproblemen, clownesk gedrag of juist een terug getrokken kind.

De meest opvallende groep is de groep met storend gedrag; je kind blijft niet zitten aan tafel tijdens het eten, ze hebben niet door dat ze een vieze mond hebben of vinden het niet zo nodig dit schoon te maken, klimt overal op en af met als gevolg valpartijen maar leert hier ook niet van, op school zijn het stuiterballen, ze zijn lijfelijk (willen aan iedereen zitten, knuffelen, voelen, een duw geven) en ze vinden vaak de rust niet om te slapen.
De andere groep valt iets minder op omdat hun gedrag minder storend is; Vaak zeer gevoelig op het gebied van horen en zien, snel afgeleid door geluid, houd niet van nieuwe situaties, houd van een rustige omgeving. Zij raken overprikkeld.

De groep met storend gedrag gaan vaak op zoek naar prikkels omdat ze dit nodig hebben, ze vinden het al gauw saai en zoeken steeds naar een nieuwe uitdaging. Zorg dat dit een paar keer per dag kan door te klimmen, springen, fietsen naar school, het verplaatsen van zware dingen.
Een lange autorit voor de boeg? Laat je kind eerst buiten spelen.

Een prikkelzoeker heeft het nodig zijn lijf goed te voelen. Een massage, een stevige knuffel of stoeien kunnen heel erg fijn zijn. Op school kan de leerkracht je kind wat extra taakjes geven bijvoorbeeld de kopjes weg brengen. Op die manier is je kind in beweging en beweging bevordert de concentratie. Een elastiek rond de stoelpoten kan een optie zijn tegen wiebelbenen, een tangel voor de ene hand zodat de andere rustig kan schrijven, een bijtketting of etherische olie.

De kindjes die snel overprikkeld zijn hebben aan genoemde tips niet veel terwijl alles onder de noemer gedragsproblemen of concentratieproblemen geplaatst kan worden.
Bij overprikkelde kindjes is het erg belangrijk inzichtelijk te krijgen waarvan ze overprikkeld raken. Een kind dat moeite heeft met het evenwicht zal het niet fijn vinden om te schommelen. Een kind waarbij de huid zeer gevoelig is doe je geen plezier met een mooi kanten jurkje.
Het kind heeft er ook niks aan als je "stel je niet aan" zegt bij een schaafwondje of iets dat het kind niet durft. Toon juist begrip.
Help je kind de goede kanten ervan te zien. Gevoelig zijn is heel mooi; je ziet details, je ziet, voelt, hoort en weet dingen die andere vaak niet zien, voelen, horen en weten. Om te ontprikkelen kan rust, een stevige knuffel, massage en bijvoorbeeld een etherische olie helpen.
Wel is het belangrijk dat het kind leert om met de gevoeligheid om te gaan, het is natuurlijk niet fijn om steeds last van je gevoeligheid te hebben.


Plan gerust een gratis half uurtje met mij om te horen wat ik voor jullie kan betekenen