29-03-2020


Onzekere tijden


In deze onzekere en soms wel angstige periode kan het zijn dat je soms jezelf even kwijt bent.
Dat is natuurlijk ook niet gek. Van het één op het andere moment zitten we met z’n allen thuis.
We zitten onbedoeld in elkaars energieveld en dat levert frustratie en irritaties op. Doe je hier niks mee zal het binnen de kortste keren tot een uitbarsting komen. En dat wil je niet.

Je werkgever verwacht dat je thuiswerkt, school verwacht dat je thuis wat aan het schoolwerk doet, je kinderen willen JOU, de ouder, nog nooit hebben ze zoveel tijd met hun ouders kunnen doorbrengen. En dan hebben we JIJ nog, want je hebt ook echt ruimte voor jezelf nodig.Maar hoe dan?Allereerst is het belangrijk de controle los te laten. Je kunt de dagen nu niet plannen. Vaar mee op de golven.
Houd zoveel mogelijk het ritme van schoolse dagen aan. Zet gewoon je wekker zoals altijd, ontbijt, kleed aan etc.
Indien mogelijk zet je de kinderen aan het werk, het mooiste is ieder in hun eigen kamer zo stoor je elkaar niet, op die manier kun je zelf ook even ongestoord werken. Afhankelijk van het kind spreek je een tijdstip af wanneer het schoolwerk nagekeken kan worden. Half uurtje of driekwartier bijvoorbeeld.
Las daarna een korte pauze in. Even wat rek en strekoefeningen, een ademhalingsoefening, trampolinespringen etc. Vergeet zelf niet om mee te doen! Dit brengt plezier, ontspanning en quality time voor het hele gezin.
Daarna zet je iedereen weer aan het werk en zo ga je verder.
Zorg voor voldoende complimenten en beloningen. Dit hoeft niet om grote cadeaus te gaan. Maar het avondeten kiezen, extra schermtijd, opblijven of uit dat ene glas mogen drinken is al voldoende.Zorg voor voldoende complimenten en beloningen


Bij jonge kinderen lukt dit natuurlijk niet. Hier is thuiswerken een stuk lastiger, kan ik uit ervaring vertellen.
Probeer ze wel aan het werk te zetten. Mijn kleuter krijgt elke week post voor de nieuwe week vanuit school. Hierin zit een stickervel, een planning en een bingokaart. Hier hoef je je natuurlijk niet strikt aan te houden maar werkt wel goed als beloningssysteem.
Met jonge kinderen is het nog belangrijker los te laten. Zij snappen vaak van de hele situatie maar vrij weinig en hebben juist nu ook veel structuur, liefde en aandacht nodig.
Ik zelf pak mijn werkmoment zodra het kan. Als ik merk dat ze hyper de pieper zijn ga ik niet eens aan mijn eigen werk beginnen, ik raak daar alleen maar geïrriteerd van.
Dan ga ik samen met hun het schoolwerk maken. Ik werk dan s ’avonds of in het weekend.

Ben je met twee ouders/ verzorgers thuis, wissel elkaar dan af waar mogelijk! Het is nu des te belangrijk een topteam te vormen. Je hebt allemaal een moment voor jezelf nodig. Ga lekker mediteren of even een wandelingetje maken en je hoofd legen.
Ben je alleenstaand zet je wekker eerder zodat je in alle rust op kunt staan. Zet je energieveld stevig neer en zorg dat je echt thuis bent bij jezelf, je hebt dat nu extra hard nodig.

En dan de weekenden. Want we kunnen nergens meer naar toe. Maar waarom moeten wij persé ergens heen om ons te vermaken? Geloof me, ik baal er ook met momenten van, want het is superhandig al die (overdekte) speeltuinen.
Maar dit is je kans om te genieten van elkaar, zoek de gezelschapspelletjes eens op, ga voetballen in je tuin, zet een parcours uit in je tuin of rondom je huis, ga op berenjacht in je dorp. Dit is de aangewezen kans op quality time met je gezin.
Alleen zul jij je wel over moeten geven aan de situatie. Let it go.
Wat is nu belangrijk? NU op dit moment dus niet morgen en overmorgen.

Mocht je moeite hebben je staande te houden dan kun je altijd een wandelsessie plannen. Informeer naar de mogelijkheden via depiekerfabriek@gmail.com

Eind van de week kom ik hierop terug en zal ik het meer over deze situatie hebben over bewustzijn en leven vanuit je hartsverbinding.
Houd mijn Facebook en Instagram in de gaten want ik zal een aantal tips gaan delen die kunt doen met je kinderen.